Click here to edit subtitle

Nyheter

Kjempesuksess for NorCart i tidenes storste crosskart konkurranse!

Posted by NorCart on August 9, 2011 at 10:45 PM

Steve Røkland fra Kongsvinger vant tidenes største crosskartløp i 650 klassen på Østmark med NorCart VR5! I alt deltok 89 førere i det internasjonale Nordeuropeiske Mesterskapet (NEZ), noe som er deltakerrekord! Både vær og arrangør viste seg fra sin beste side, dette ble en historisk stor dag for crosskartsporten og for NorCart!


 


Steve Røkland blir intervjuet av speaker etter seieren i tidenes største crosskartkonkurranse!

 

Banen på Østmark er ypperlig for crosskart, teknisk utfordrende med en god miks av krevende asfaltkurver, kuperte gruspartier og med kurbs som straffer de som sjanser på snarveier. Nytt i år var et langt alternativspor bare 100 meter før målpassering, noe som medførte mange spennende heat hvor resultatet først ble klart rett før målgang. Banen skiller klinten fra hveten, både når det gjelder førere og redskap. Med Steve Røkland i førersetet på en NorCart VR5 skulle dette vise seg å bli en hard nøtt å knekke for konkurrentene. “VR5 Pink Panter” hadde for anledning akkurat blitt oppgradert til 2012 modell nivå, hvilket betyr mindre vekt og større fjæringsvei i forstillingen! Steves seier viser at NorCart VR5 nå har vokst fra å være en konkurransedyktig kart til å være en vinnerkart!

 

 

Ingen kunne hamle opp med Steve Røkland og VR5 "Pink Panter" i tidenes største crosskart konkurranse!

 


Denne helgen overtok 19-årige Steve Røkland førersetet som gjesteopptreder i vår rosa prototype og forskningskart, internt bare kalt “Pink Panter”. Dette gikk over all forventning. Vi fikk dog en liten forsmak på hva vi kunne vente oss på treningen på Østmark uken i forveien da Steve serverte rundetider på høyde med den uoffisielle banerekorden. At han likevel skulle gå helt til topps i konkurransen i den beinharde 650 klassen med hele 30 deltakere med hele eliten på plass er bare helt utrolig! Det er tross alt noen år siden Steve Røkland la opp i crosskart i 2008 som han avsluttet med utrolige 50 pallplasseringer på rad i 125 og 250 klassene!

 

Det var litt uvant for Steve å kjøre crosskart i 650 klassen. Men det tok ikke lang tid for Røkland å vende seg til frambremser og brutalt bunndrag. Allerede i første heat tok han en litt heldig 2. plass etter at Aleksander Wiik og Lukas Walfridson sammenstøtte i en tett duell. Men herfra og utover i mesterskapet var det også slutt på oppvarmingen, de to neste innledende heatene kjørte Steve inn til en fortjent 1. og 2. plass! Dette ga 3. beste startposisjon i A-finalen.

 

I A-finalen fikk Steve igjen en god start, og beholdt 3. beste posisjon inn i den første krevende høyresvingen. Så gjorde Steve en taktisk genistrek ved å gå inn i alternativsporet i første runde. Dette gav ham arbeidsro til å hente inn en etter en, helt frem til siste runde hvor han tok både ledende Per Bjørnsson og Thomas Lohne i en javs ! Vi tror nok Per Bjørnson fikk et lite sjokk av en passerende Pink Panter i høy hastighet da han kom ut av alternativen i siste runde! Steve passerte mållinjen 5 kartlengder foran SM lederen Per Bjørnson.

 

Ingve Andre Strand som forsøkte å henge på Steve i sisterunden passerte også Thomas Lohne som kom fra alternativsporet i sisterunden. Strand endte på en tredjeplass, og sikret dermed to nordmenn på pallen!

 

Thomas Lohne som endte på en sterk 4. plass hadde for anledningen lånt den nybygde R4 til den regjerende dobbelte norgesmester Pål Rye Smørsten. Thomas er endelig tilbake i crosskartsporten etter et lengre skadeavbrekk (som ikke skyldes crossskart). Han viste derved at seieren i NEZ mesterskapet i Riga forrige helg i hans comeback ikke var noen tilfeldighet!

 

Se A-finalen i 650 klassen. Dette er en instruksjonsvideo for optimalt sporvalg og taktisk kjøring. Steve Røkland kjører VR5 Pink Panter startnummer 655

 

You need Adobe Flash Player to view this content.

 

 

 

I søndagens sprintløp bekreftet Steve sine ferdigheter på nytt, og ble bare slått av Lukas Walfridson med 0,127 sekunder totalt. I den svenske sprintcupen teller summen av de to beste omgangene av i alt 3 omganger. Etter 1. omgang hvor det fremdeles var oppholdsvær og tørt på banen ledet Lukas Walfridson med noen ti-deler over Steve. Rett før start av 2. omgang begynte det å regne kraftig, slik at baneforholdene ble ekstremt utfordrene med glatt asfalt og små “innsjøer” her og der. Både VR5 og Steve liker vanskelige baneforhold, og Steve klinte til med en fantastisk bestetid i 2. omgang og ledet etter dette med mer enn 2 sekunder sammenlagt på Lukas. Mange trodde dermed at seieren til Steve på nytt var sikret. Regnet fortsatte også i 3. omgang som ytterligere gjorde baneforholdene vanskelige. Lukas klarte det utrolige å forbedre sin bestetid på vått føre med flere sekunder i den siste omgangen, og tok dermed ledelsen med 0,127 sekunder foran Steve.

Steve kjører alltid for å vinne, og han ga alt hva hadde i siste omgang. Det så ut som dette gikk fryktelig fort, men i inngangen til den siste vanskelige høyrekurven fikk Steve en total vannplaning i en av de små “innsjøene”. Dermed gikk seieren fortjent til Lukas Walfridson, dog med så liten margin som 0,127 sekunder. På 3. plass kom Daniel Sundsten som dermed sikret 2 norske på pallen! Verdt å merke seg så kjørte alle de 3 beste med KTM 690 (654 ccm) motor.

Alt i alt ble helgen en historisk milepæl for NorCart, med seier i tidenes største crosskart konkurranse lørdag på tørt føre, og 2. plass med bestetid på vått føre på sprinten. Dette viser at Norcart VR5 fungerer meget bra under varierende forhold. Steve Røkland fikk igjen vist hvilken eminent fører han er, og utvidet sin fantastiske rekke med 52 pallplasseringer på rad i crosskart siden hans første løp på pallen i 2006! Slå den, den som kan!!!

 A-finale 650. Veldig jevnt ut fra start. Thomas Lohne (603), Steve Røkland (655) og Daniel Sundsten (621) kjemper om å komme først inn i første sving bak Per Björnson som ligger foran utenfor bildet. Foto: Eva Höglund /ÖMFF.

 


Vi tok en prat med Steve Røkland etter helgens bragd, og stilte ham et par spørsmål:


NorCart: Vi får jo mange spørsmål om hva som er forskjellen på en IC-kart R4 og en NorCart VR5. Du har jo nå kjørt begge kartene, hva synes du er de største forskjellene?


Steve: Jeg synes VR5 har en bedre og lettere styring. Den er mer presis, og det er lettere å kontrollere karten. VR5 sitter også bedre i svingene og den er veldig stabil. NorCart VR5 er ganske enkelt den beste crosskart jeg har kjørt!


NorCart: Noen andre forskjeller?


Steve: Vel, jeg er veldig imponert over kvaliteten i alle detaljer som VR5 er bygget av, og at dette leveres som standard. 


PS! Steve Røkland startet sin motorsport karriere med motocross som 9-åring, sterkt inspirert av sin far Jan Røkland. Første gang Steve prøvde en crosskart var som 13-åring i juni 2005 med en lånt 125 kart. Steve vant sitt første løp i crosskart i 2007 i 125 klassen. I 2008 kjørte han i 250 klassen, og dominerte denne klassen totalt med mesterskapseier i NM, SM, NEZ, Sprintcupen og den Svenske Sprintcupen.

Fra 2009 har Steve hatt fokus kun på rally. Etter 5 av 7 løp ligger han i øyeblikket på 2. plass i NM i rally, bare 2 poeng etter lederen. Steve leder nå NM i bakkeløp etter 2 av 4 løp. Neste løp for Steve er allerede til helgen hvor han skal delta i SM-runden i rally som inngår i Fiesta cupen og Topdriver serien som han leder med 23 poeng foran nestemann. Steves suksess kommer ikke av seg selv. Han legger ned et betydelig treningsarbeid mellom 25 og 35 timer hver uke. Mye av denne treningen er styrke og kondisjonstrening. Som kjent: "Det er it'no som kjem ta sæ sjæl"!

 

 


Aleksander Wiik stilte til start med nylakkert VR5 på Østmark. Det ble fort noen riper i lakken etter et par heat! 


Banen på Østmark har vist seg å være en lykkebane for NorCart. Aleksander Wiik kjørte inn til en 2. plass i NEZ mesterskapet her i fjor. I år har antallet aktive førere og nivået i crosskart øket ytterligere. Dette gjelder ikke minst i den prestisjetunge 650 klassen. Likevel viste Aleksander Wiik solid kjøring på Østmark. Dessverre kom Aleksander inn i en tett duell med Lukas Walfridson allerede i første heat. Sammenstøtet medførte svartflagg for Aleksander og relativt stor skade på karten, det så brått ut til å bli sesongens første rulling. Utrolig nok landet karten på hjulene, men skadene ble såpass store at den bare så vidt ble kjørbar til heat nummer to. Til dette heatet ble ikke karosseriet festet skikkelig, og det ble igjen svartflagg for Aleksander da karosseriet blåste av. Dette var veldig synd for Wiik, som hadde veldig lyst å vise hva han er god for og som hadde tro på en god plassering denne helgen.

På søndagens sprintcup var karten løpsklar igjen, og Aleksander kjørte inn til en imponerende 6. plass med en kart som ikke helt var 100% i oppsettet grunnet skadene dagen før. Både kart og Aleksander er klare igjen til neste NM runde på Fluberg på Dokka neste helg. Da er også Tom Brenna tilbake i den nylig oppgraderte VR5 ”Pink Panter”. Vi er veldig spente på hva Tom kan få til med denne!

Categories: Crosskart